Митническите служители от МП "Капитан Андреево" предотвратиха пореден опит за пренасяне на недекларирана валута, съобщават от Агенция "Митници". 

На 12.10.2022 г. на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Турция. По метода "анализ на риска“ товарният автомобил е селектиран за щателна митническа проверка, при която в хладилния агрегат на полуремаркето са открити пет пакета, съдържащи британски паунди. Общото количество на откритата недекларирана валута е 216 580 британски паунда с левова равностойност 482 232 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково- Териториално отделение – Свиленград.  Водачът – Й.Р.  на 31 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали валута с левовата равностойност над 20 130 000 лева.