Митнически служители от отдел "Борба с наркотрафика" в Митница "София" задържаха 46 кг марихуана, укрита в пода на товарно полуремарке, информират от Агенция "Митници".

Около 05,30 ч. на 08.06.2023 г. на ГКПП "Кулата" на път от Испания през Гърция към България пристига товарна композиция, управлявана от български гражданин. Камионът е отклонен за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина на полуремаркето – улей по дължина в средната му част, са открити 84 вакуумирани пакета с общо тегло 46,170 кг. При полеви наркотест съдържанието на пакетите реагира на коноп (марихуана).

По случая е образувано досъдебно производство провеждано от разследващ митнически инспектор под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград. Досъдебно производство е за трафик на наркотично вещество през границата на страната - престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

С постановление на прокурор в качеството на обвиняем е привлечен водачът на превозното средство – И.А. (на 50 години). Той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо него.