На земята вече е установена и самоличността на пилота на малкия самолет-нарушител прихванат от дежурните изтребители на ВВС. Това каза Митко Димитров, директор Дирекция "Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Летателната машина е локализирана от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов на височина 600 м и е установено, че самолетът е в активирана временно резервирана зона без полетен план и не е бил включен т.нар. код на транспондера. Затова са задействани и изтребителите МиГ-29 от нашата Военновъздушна авиобаза в Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка и излетял в 17.53 часа. Самолетът е бил съпроводен от нашия изтребител до летище "Бохот“, където е кацнал, и по установените процедури след кацането му дежурният изтребител изпълнява задача по блокиране на летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята вече е установена и самоличността на пилота на малкия самолет. Доколкото разбирам към този час, това е бил собственикът на фирмата, който е летял с този самолет. Но първият, който вижда този самолет и подава сигнал, че има нарушение, тъй като не са успели да установят контакт с него, е румънският радар. Затова нашите Военновъздушни сили по всички писани правила са длъжни да изпълнят мисия "Еър Полисинг“ за самолет нарушител“, поясни говорителят на военното министерство.

Все още няма подробна информация, откъде е дошла машината, тъй като това се установява от органите на МВР, но по-късно през деня ще има допълнителна информация по случая, уточни Димитров.

Евелина БРАНИМИРОВА