Европа си стесни полезните ходове през последните няколко десетилетия и все повече ще се сблъсква с последиците от късогледи решения. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" експертът по международни отношения Мирослав Попов. Европа не е полагала дължимите грижи за своето собствено насаление, категоричен бе той.

"Не за отдих и развлечение, там нещата са безпроблемни, а например към социално-икономическото съзряване на своето население. Обратното, Европа не се грижи например за простото си демографско възпроизводство. Това означава силна политика. У нас в България е много популярна демографската политика на Виктор Орбан, тя е правилна. Вместо това Европа се увлича в съвършено други пространства. Европейското семейство трябваше да бъде в центъра на европейската политика – нищо подобно не се случва. Наложи се едно такова извратено разбиране, че грижата за семейството е въпрос на консервативни ценности. Не съм съгласен. Въпрос на нормални човешки ценности, тя няма преки политически измерения. Ако някой печели политически с някакви лозунги, то е друг въпрос. Но грижата за нормалното възпроизводство на европейското население би трябвало да е фундаментална грижа на евроинституциите. Вместо това виждате колко стотици пъти в евроинституциите са дискутира въпросът за мигрантите. И като се дискутира въпросът за мигрантите, се дискутира на тази плоскост, че "ние имаме нужда от работна ръка“ – ами отглеждайте си работната ръка, грижете се за децата, за учениците, за израстването, за физическото им състояние. Това е решението: дръжте се като нормални хора. "Не, ние не няма да се държим като нормални хора, ние ще се държим по друг начин, ще решаваме ЛГБТ проблемите", примерно казвам, за да бъда пределно саркастичен. Е, не може Европа да не закъса при това положение. Но отрезвяването на Европа ще дойде в недалечно бъдеще", каза експертът.

"Доста неприятности предстоят на нашата мила Европа, която аз обичам", допълни Мирослав Попов. Според него Европа енергийно се самонаранява.

"Германия в това отношение е еталон с нейната война срещу ядрената енергетика. Останалите европейски държави, които вървят по линия на Зелената сделка, не си дава сметка за последиците от Зелената сделка, последиците за социално-икономическия статус на европейските общества, защото всичко това, което сега се предлага като замяна, то не само че ще съсипе местните енергетики, то ще обърка обществата как да решавате енергийните си въпроси. Няма да ги решат по този начин", заключи експертът.

Цоня СЪБЧЕВА