Убеден съм, че в най-скоро време разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще започнат отново. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната“ Мирослав Иванов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. Той вярва, че и двете страни ще подходят отговорно, каквито заявки са дадени от първия ден на този парламент. 

Иванов заяви, че компромиси могат да се правят само ако са ясно дефинирани целите и задачите: "Нова ситуация няма, защото колегите от ГЕРБ-СДС в крайна сметка се съгласиха и приеха нашата управленска програма. Заедно с тях съставихме и законодателна такава. Наистина не виждам какво може да промени ситуацията, за да могат да бъдат искани и съответно правени компромиси“, обясни той.

По думите му съдебната реформа остава приоритет за "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Категорична е позицията на коалицията, че искането от страна на прокуратурата за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не трябва да става залог на един бъдещ кабинет: "За мен е изключително притеснително, че след три години прокуратурата се сеща да повдигне обвинение на г-н Борисов. Това е сериозна индикация, че тези действия не са провокирани от желанието за обективно правораздаване, а с цел политически натиск, за да не се случи кабинет с втория мандат“, смята Иванов.  

Според него именно за това трябва да бъдат създадени механизми, чрез които  нито една институция в страната да не действа с политически мотиви: "За да има справедливо правораздаване, а не политическо преследване, трябва да има реформи в прокуратурата. Първата стъпка от тези реформи беше направена миналата седмица, когато бяха приети измененията, свързани с въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор“, отбеляза Иванов.  

Депутатът от ПП заяви, че няма външна намеса по отношение на българския суверенитет и натиск върху първите две политически сили за съставяне на правителство: "Бих квалифицирал действията, които се разиграха в последните дни, като донякъде успешен опит за създаване на напрежение и политическа интрига отново с цел да се нагнети напрежение в обществото и политическите формации и да не бъде излъчен състав на редовно правителство. От това българските граждани няма да спечелят, ще спечели единствено президентът Радев“, коментира Мирослав Иванов. 

По думите му с поведението си президентът е нарушил всички норми на етика и поведение при връчването на мандата във вчерашния ден: "Подобно отношение е абсолютен прецедент и показва огромно напрежение, което отсъстваше дори когато избухна войната в Украйна. За мен е изключително притеснително, че в подобен момент, когато президентът Радев просто трябва да изпълни една конституционна процедура, той показа едно огромно напрежение и нежелание да направи това. Той погази и рамките на Конституцията, защото не е в неговите правомощия да обсъжда реализацията на даден мандат“, коментира Иванов. 

Посочи още, че ръководствата на службите в момента са назначени по предложение на първия служебен кабинет и са утвърдени от президента Радев. "Т.е. до голяма степен можем да предполагаме, че това са хора, които той персонално е предложил и избрал. Но не става въпрос само за службите – това са назначения и в консулски представителства, в държавна администрация, в държавни предприятия. Сменено беше ръководството на Българската банка за развитие, която беше показала изключително добри резултати, след като беше назначено ново ръководство от кабинета "Петков“. Всички тези назначения концентрират властта в едно лице, което аз смятам за изключително вредно за парламентарната демокрация и за нарушение на Конституцията“, каза още Мирослав Иванов.