"Ако децата ви са изобретатели, изкушени са от Космоса, задават въпроси за заобикалящата ги среда – Общински културен институт Научен детски център "Музейко" ще им даде много отговори и приятни емоции в различните си програми. Свободните от училище дни и уикендът са изпълнени със занимания в "Музейко.“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, информираха от пресцентъра на Столична община.

На 2 и 3 февруари "Музейко“ ще заведе малчуганите в света на цветното биоразнообразие, ще им покаже как се храни листото и защо е важно да се подхожда с любов към природата. По-големите изобретатели (8+) ще имат възможността да направят дървена хранилка за птици в работилницата Maker Space. Можете да закупите билет и за най-краткия път от Земята до Космоса и да се разходят по Слънчевата система в Планетариума на "Музейко“.

Децата могат да се включат в следните дейности:

Работилница: КАН-КАН Пеликан

С предварително подготвени подръчни материали децата ще си направят хартиен пеликан. Докато майсторят, ще научат много интересни факти за птицата и колко е важно да се грижим за природата около нас.

Дейност за малките

Занимания за развиване на логическото мислене, моториката и разгадаване на загадки.

Забавна демонстрация: Как се храни листото?

Децата ще разберат, че водата има суперсилата да се катери и да се захваща за всичко наоколо, дори и за хартията.

Отворена арт зона: Театър на клечка

Децата оцветяват и майсторят своите любими животни от хартия и подръчни материали, докато учат интересни факти за природата.

Maker Space: Хранилка за птици /8+/

Зимата и ранната пролет са най-трудните сезони за птиците, защото естествената им храна е оскъдна. Децата ще им помогнат, като измайсторят дървена хранилка. С необходими указания и напътствия от екипа на "Музейко“, децата освен че ще помогнат на природата, ще развият своята сръчност, креативно и конструктивно мислене.

Планетариум

Децата могат да стигнат до Космоса с някои от програмите "Разходка в Слънчевата система“ и "Вълшебните съзвездия“.

Общински културен институт Научен детски център "Музейко" обявява 4 февруари за Maker`s Day за изобретатели.

Децата често задават въпроси: “Как работи това? А защо работи така? Аз как да го направя?". Те ще открият отговор на въпросите си, докато учат и творят самостоятелно – като истински изобретатели! Чрез напътствия от учителя и сетивно изучаване на заобикалящата ги среда в деня на програмата, децата ще продължат да развиват двигателните си умения, креативност и способност да се концентрират. Малчуганите ще срещнат древното минало и близкото бъдеще със следните дейности:

Отворена арт зона: Изкуството на японските киригами (6+)

Древна техника, при която се използва хартия и ножица за изработване на причудливи форми. По-малките сръчковци ще се научат как да създадат свой собствен триизмерен модел.

Ателие: Холограми (7+)

За по-големите денят ще се превърне в реалност от научно-фантастичен филм, където всяко дете ще се запознае с явлението на “холограмата".

Maker Space: Планери (8+)

С предварително подготвени подръчни материали и необходими указания в работилницата Maker Space ще се изработва макет на дървен планер.

Наука с поука: Привлича ме, не ме привлича

От северния до южния полюс на магнита - как функционира, къде в ежедневието го срещаме и за какво служи, ще отговорим в посочените часови диапазони отдолу.

Мейкърс дейност: Електрическа верига

С необходими насоки от екипа в комплект с батерия, електропроводна лента и диод ще бъде създадена електрическа верига.

Забавна демонстрация: Дъга в чиния

Един весел начин, по който малчуганите да научат за интересни факти за цветове, как се получава дъгата и как да си направят своя…в чиния.

Планетариум

Пътешествие до Космоса с някоя от програмите "Разходка в Слънчевата система" и "Вълшебните съзвездия"

Подробности за специалните програми на Общински културен институт Научен детски център "Музейко" и възможностите за посещения ще намерите на: https://www.muzeiko.bg/bg