Братя Галеви винаги са били под протекция. Формално са се водили информатори на службите, а реално службите са им осигурявали чадър. Между този тип хора и политиката нишката винаги е била много сериозна. Това каза разследващият журналист Миролюба Бенатова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Разследващият журналист разказа за пътя на Братя Галеви. Те са бивши барети и служители на НСБОП от Отдела за борба с наркотрафик. "Те нашумяха през 90-те години като ръководители на т.нар. "Банда на офицерите“ – престъпна група, която се състои от бивши служители на МВР. До 1996 г. всички обвинения срещу тях за побой, рекет и изнудване са снети. През 2006 г. те оглавяват Сдружение за Дупница с идеята да атакуват общинската власт като политици. Тогава техните мотиви бяха, че спират да финансират политици и че е по-добре да съкратят посредника и директно да участват във властта. Тогава това не им се получи директно, но те успяха да свалят действащия кмет на БСП и да си инсталират свой“, припомни Бенатова.  

Проверки в тяхното имение в Ресилово за установяване на производство и търговия на наркотици не откриват доказателства за това. "2012 г. имаше дело срещу тях по едно доста несериозно обвинение на фона на всичко останало, с което те се занимават, и те получиха едни смешни петгодишни присъди. Преди да влязат в затвора, изчезнаха от страната, предполагам отново контролирано под някаква форма. След това има задочно обвинение срещу тях за пране на над 35 милиона лева. То приключва през 2016 г. със заключение, че няма доказателства, че това са пари от незаконна дейност, а имението в Ресилово не било тяхно. Няма как този тип неща да се случват и такива фигури да бъдат изпирани от правосъдието по такъв арогантен начин, ако представители на властта не участват. Вече полицаи публично признават, че братя Галеви са работели и за службите, били са информатори“, подчерта Миролюба Бенатова. 

Тя отбеляза, че те са поддържали контакт с местни общественици от Дупница и са продължавали да даряват пари.  

Седмица преди смъртта на Ангел Христов се появява информация за бизнеса на децата му, отбеляза разследващият журналист. "Такъв тип материали, особено в този тип медии, се приемат като знак към определени фигури, че са под наблюдение и че се знае какво правят. Това е част от инструментите за натиск и сплашване“, поясни Бенатова. 

Тя коментира и убийството на Красимир Каменов-Къро. Според нея в основата стои разривът с дългогодишния му съдружник Таки, с който държат много сериозен дял от бизнеса на бившата групировка ВИС-2. "Той вероятно се е опитал да проговори и за бизнеса, и за политическите връзки. Твърди се, че той се е свързал с определени служби. Главният  прокурор извади записи, от които трябваше да става ясно, че Красимир Каменов се опитва да направи атентат срещу главния прокурор и държавата, но всъщност този, който уж трябваше да прави атентат, беше убит показно. Подозирам, че една от причините може и да е това, че е искал да говори“, посочи Бенатова. 

Харитина Агопян