Донякъде разглеждам уважаваната фигура на проф. Габровски като използвана. Това каза в дневния блок “Добър ден, България" на Радио “Фокус" социологът Мира Радева за връчения мандат на ГЕРБ-СДС. “Свидетели сме на пореден етап от политическия театър, в който сме вкарани вече доста дълго време. Много отегчително и доста безотговорно", заяви Радева.

“При заявките, които бяха давани от един месец, е съвършено ясно, че няма да се стигне до кабинет - нито с първия, нито с втория мандат. Има някаква съвършено крехка надежда за третия - но и тя  ми се струва много ефимерна", заяви тя.

“Най-сигурният белег за това, че няма разбирателство  е този тон, с който си говорят основните  актьори. Продължавам да съм сащисана от начина, по който си позволяват да си говорят тези хора. Имам чувството, че имаме сериозен цивилизационен проблем. И то, за жалост, на висшите етажи, на това, което претендира да е политически елит", отбеляза тя.

Според нея има деградация на политическите отношения. “Онова, което наричахме етикет, ако щете и политическо лицемерие, но все пак запазваше баланс на отношенията, изцяло се загуби", добави социологът.

Мира Радева коментира, че това е процес, който протича, надхвърлящ границите на  България, а световен. “Имам усещането,ч е това е общ процес и то световни. Лесно се преминават всякакви граници на приличие, дори и това, което виждаме на разменяне на реплики за Шенген", допълни тя. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звук.