Правителството ще продължи да работи както досега, това е простичкият отговор. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" социологът Мира Радева.  Според нея, тонът в сглобката дори се е смекчил от този, който беше преди тези 9 месеца и по време на предизборната кампания, както и предните две години. Смекчили са се и позициите.

"Нали Христо Иванов ходеше там, в Росенец? Нали имаше едни публични акции, нали беше арестуван Бойко Борисов, нали беше арестуван? Всичко се оказа прах в очите на избирателя, оказа се, че казусите за корупция и те не са много ясни, и те били някаква кокошкарница. Ходенето в разни клубове не било подсъдно. Това било морално-неморално, ама виси във въздуха. България си остава едно братовчедско общество. И ако може всичко да преглътнем", добави Мира Радева.

По думите и нещо подобно става и на световната сцена - загубата на ориентири, загубата на ясни цели, загубата на перспективи, на планове за развитие е това, което спъва много от съвременните демократични общества.

"Истината е, че много се оядохме. И затова ги няма тези първични мотиви за битка. Трябва елитът да има идеи, а такива липсват и сред елита. И всъщност, цялото обществено развитие е влязло в някакво русло и политиката е просто един от елементите, които ни движат, кога с някаква надежда, кога с апатия и отчуждение. Според мен, всичко това е свързано и с обществото в по-глобален план. Защото ние се отчуждихме от земята. Покрай отчуждаването от земята, защото България е аграрна страна, реално се отчуждихме и от семейството. И това е много страшно. Нека да припомня, че селската задруга в крайна сметка е организация да се обработва земята.  Тези хора не са можели да оцеляват, физически не са можели, ако не са били заедно. Докато сега, какво наблюдаваме? Тотална алиенация, всеки си живее в собствената къща, гледа едно куче, една котка, прескача до магазина да си купи много често и готова храна. И всеки се е затворил в собствения си балон. Много е трудно при подобна липса на чисто материални основания да бъдем заедно, трябва да избухне някакъв конфликт, както казах. Ето както бяха и земеделците, някакъв общ интерес от време на време, за да се обединим. Обаче тя е краткосрочна цел, тя е за да постигнем малко повече по този въпрос, който ни вълнува, да кажем в момента", посочи Мира Радева.

Според социолога дългосрочната цел на България би трябвало да бъде преди всичко решаването на тежките демографски проблеми. Защото онова, за което ние нехаем, е че пенсионерите стават все повече, а работещите все по-малко, които при това трябва да отгледат и деца, да създадат и перспектива за обществото. Върху техният гръб тежат и децата и увеличаващият се дял на пенсионерите.

"Обаче, аз не виждам в демографски план да има кой знае какво развитие. От друга страна, трябва да признаем, че и европейските институции изглеждат много лишени от енергия и все по-бюрократизирани, все по-скучни, все по-безидейни. И трябва да се яви един шоумен от типа на Тръмп, та малко да се привлече вниманието и да се оживи картинката. Не съм особен оптимист. Не знам, нека да кажат по-младите", каза още Радева.

България ще продължи в същото русло и в бъдеще, ако няма криза. Защото това  ефимерно спокойствие, безалтернативност, приемане на случващото се, би могло,  да ни вкара и в някаква по-сложна ситуация. Дали ще имаме защитни сили е истинският въпрос, при избухналите две войни.

След пандемията и избухналите войни в България се вдигнаха много сериозно цените в туризма, защото хората в този бранш искаха бързо да си възстановят позициите, загубените пари. Обаче, това доведе до нов отлив от туристи, защото те се преориентираха.

"Учим се на някакви уроци. Но дано да намерим една пътечка, в която да не бъдем толкова апатични, да можем да се обединяваме около някакви цели. Иначе, страхувам се, че някаква нова криза пак ще ни изненада или ще ни затрупа, защото сме я проспали. Дано да не я проспим. Но за момента сме в блатото, това е абсолютно ясно, че тук течение няма, свежа вода няма, свеж въздух няма. И ще трябва да живеем с това колкото и както можем", добави Мира Радева.