На страната й е нужна стабилност, а това може да стане с правителство от типа "национално спасение". Това каза социологът и университетски преподавател Мира Радева в аудиокаста на "Фокус" "Това е България“.

"Всички изследвания показват, че мнозинството от избирателите искат да има кабинет. Аз смятам, че ние даваме гласа си за политиците, очакваме от тях мъдрост, визия и лидерство. Не може да очакваме избирателите да сочат пътя. Ние делегираме на други хора, на лидерите, да покажат кой е верният път. Много ме възмути говоренето напоследък как нищо не можело да стане, защото е много трудно, а ми като е много трудно да не се хващат с тази работа", изтъкна тя.

По думите й Кирил Петков е загубил доверието й от момента, в който се разбра, че той някак си е забравил да провери какво му е гражданството. Радева добави, че повечето политици се обединяват около идеята на смирението.

"Чисто прагматично нямат интерес Асен Василев и Кирил Петков да се явяват на още едни избори. Защото резултатът им, не само че търпи негативна тенденция, но те сега имат по-лош резултат. Аз отсега им прогнозирам, че при едни следващи избори те ще получат още по-лош резултат, с когото и да се обединят. Защото те вече създават едно усещане за липса на политическо и лидерско мислене", смята социологът.

Според нея БСП не е в по-добра позиция, а ГЕРБ стабилизира резултата си. Тя коментира, че ниските нива на активност са свързани с това, че хората просто се отегчиха.

"Има много варианти за правителство. И играта с кворума може да изиграе тази роля. Съвършено ясно е, че ГЕРБ, ДПС, евентуално участие от "Демократична България" и БСП, "Има такъв народ". Възможно е да се направи правителство, въпросът е, че на страната й е нужна стабилност и устойчивост. А това може да стане с наистина едно правителство от типа "национално спасение", тоест всички се обединяваме", добави Радева.

Цоня СЪБЧЕВА