Подготвяне на здравната система за евентуална нова по-тежка COVID вълна, в т.ч. обезпечаване на лечебните заведения с достатъчно интензивни болнични легла и лекарствени продукти за COVID-19, изработването на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, подобряване профилактиката и превенцията в областта на детското здравеопазване и пилотно въвеждане на телемедицината в училищата и детските градини – тези приоритети изведе министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция в здравното министерство. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

"Една от основните и най-важни цели, които си поставихме като служебен кабинет и с реализацията на която започнахме от първия ден, е подготовката на здравната система за по-тежки COVID вълни, като в същото време силно се надяваме, че до такива няма да се стигне. Вече сме осигурили достатъчен брой интензивни легла, безплатни антигенни тестове, мобилни екипи за ваксинация и безплатно тестване на желаещите работят в 17 области на страната, а до 3-4 дни и във всички останали. От края на миналата седмица в столицата са обособени общо 4 изнесени бази на ЦСМП София, с което максимално скъсяваме времето от приемането на сигнала до оказването на медицинска помощ“, беше категоричен министърът. Той обясни, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите за финансов ресурс, с който да бъдат закупени допълнителни количества бързи тестове, за да се отговори на евентуално завишаване на потребностите.

Ще бъде възобновено заплащането за поставена ваксина, без значение дали ваксинацията е извършена от общопрактикуващ лекар, във временен имунизационен пункт в лечебно заведение за болнична помощ или в регионална здравна инспекция. Предвидено е заплащането за ваксинация да се случи със задна дата, а нормативно това ще бъде регулирано с анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020 - 2022 г., чието подписване предстои.

Същевременно обнародването на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК ще позволи на общопрактикуващите лекари да издават направления и за изследвания с бързи антигенни тестове за COVID-19, съобщи зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов.

"Ключов приоритет на МЗ ще бъде и създаване на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд. В тази връзка на работна група, чиято дейност ще стартира в началото на следващата седмица, е възложено изготвянето на съответните анализи, а оттам и на проект на наредба за остойностяването на труда на лекарите и сестрите“, съобщи здравният министър. Макар че са необходими законодателни промени за трайното решаване на въпроса с възнагражденията на лекарите и професионалистите по здравни грижи, отлагане не трябва и не може да има, още повече, че предстои и подписването на националните рамкови договори и за следващите две години, обясни д-р Меджидиев.

По отношение подобряването на превенцията и профилактиката в областта на детското здравеопазване, министър Меджидиев посочи, че не е необходимо осигуряването на нарочен финансов ресурс, а създаване на по-добра организация и сътрудничество между заинтересованите страни. Пример той даде с успеха на програмата "Детско здраве“, чийто инициатор преди повече от 10 години е.

Здравното министерство, съвместно с Министерството на образованието и науката, ще работи и по пилотното въвеждане на телемедицина в няколко училища и детски градини в страната. Целта е децата да имат достъп до качествени и навременни профилактика, диагностика и лечение, което с възможностите на телемедицината е постижимо в обозрим времеви хоризонт.

"Тези малки, но постижими цели, сме си поставили с настоящия екип на здравното министерство. Резултатът от работата по всички приоритети, които посочих, много бързо ще стане осезаем както за гражданите, така и за съсловието. Продължава и работата ни по стратегическите документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Амбицията ни е до края на настоящия мандат да финализираме необходимите документи“, коментира д-р Меджидиев.

В рамките на пресконференцията здравният министър представи и зам.-министрите, които е избрал – д-р Александър Златанов, д-р Тома Томов и д-р Лидия Чорбанова, подчертавайки, че решението му стъпва на професионалния опит и експертизата на заместниците. Съветник на министъра ще бъде доц. Любомир Бакаливанов, а началник на кабинета – доц. Момчил Мавров.