Министърът на външните работи Теодора Генчовска прие министъра на външните работи на Република Армения Арарат Мирзоян, който е на първо посещение у нас, съобщиха от МВнР. То е част от планираните визити на високо и най-високо ниво във връзка с отбелязването на 30-ата годишнина от дипломатическите отношения между Република България и Република Армения, установени на 18 февруари 1992 г.

По време на разговора бяха подчертани традиционно приятелските отношения между България и Армения, изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки между двата народа.

Двамата министри обсъдиха целия спектър на двустранните отношения като акцент бе поставен върху очакваното през втората половина на 2022 г. посещение у нас на президента на Република Армения Ваагн Хачатурян. Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферите на икономиката, свързаността, сигурността, иновациите и туризма също бяха сред дискутираните теми.

По време на разговорите министър Теодора Генчовска подчерта значението на Република Армения като надежден и важен партньор в региона на Южен Кавказ.

Възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на образованието и науката, както и привличането на повече арменски студенти в Република България също бяха във фокуса на разговора.

В рамките на посещението беше подписана Програмата за сътрудничество между Министерството на културата на Република България и Министерството на образованието, науката, културата и спорта на Република Армения в областта на културата за периода 2022–2025 г.