На 6 ноември министърът на външните работи Николай Милков награди генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман с почетния знак "Златна лаврова клонка“ на МВнР, съобщиха от министреството.

Отличието бе присъдено за изключителния принос на г-н Корман за задълбочаване на сътрудничеството между България и ОИСР и активната и последователна позиция в подкрепа на разширяването нa Организацията.

Преди церемонията министър Милков проведе среща с ГС на ОИСР, по време на която двамата обсъдиха следващите стъпки в процеса на присъединяване на България към ОИСР след връчването на Първоначалния меморандум, което предстои в близките дни, след официално решение на Министерски съвет.

Министърът на външните работи препотвърди силния ангажимент на България към ценностите, визията и добрите практики на ОИСР. Страната ни има амбицията да бъде активна част от глобалната общност на сходно мислещи държави, работещи за икономическото и социално благополучие на своите граждани

От страна на ГС на ОИСР бе дадена висока оценка на действията и решимостта на страната ни за бърз напредък в процеса на присъединяване. Потвърдена бе силната подкрепа от страна на ГС на ОИСР и Секретариата на Организацията за усилията на страната в тази посока.

На 25 януари 2022 г. България получи покана за започване на разговори за присъединяване към ОИСР. На 10 юни т. г. в Париж Организацията връчи на страната ни Пътна карта, с което бе дадено начало на процеса на присъединяване. Още 4 държави преговарят за членство в ОИСР – Румъния, Хърватия, Бразилия и Перу. Присъединяването към Организацията е основен външнополитически приоритет на страната ни.

Матиас Корман е шестият генерален секретар на ОИСР. Петгодишният му мандат започна на 1 юни 2021 г. Преди да заеме поста си, той бил  министър на финансите на Австралия.