Служебният министър д-р Илин Димитров участва в официалното откриване на 38-то издание на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол, чийто старт беше даден с празнична церемония в неделя вечерта, 28 август, съобщиха от министерството. В словото си той подчерта, че всяка година Аполония придава неповторимо очарование на отиващото си лято и превръща за десет дни Созопол в морска културна столица на България.

"Созопол, Амфитеатър "Аполония“, Археологически музей, читалище "Отец Паисий“, Художествената галерия, Лятно кино… още докато изброяваме локациите, където в следващите дни ще се случват събитията, си даваме сметка, че говорим не само за съвременно изкуство, но и за богатите пластове време, наситени с векове история и култура, говорим преди всичко и за туризъм“, заяви министър Илин Димитров.

И допълни, че ако обърнем поглед към последните десетилетия, съвсем не случайно, а в голяма степен и благодарение на празниците на изкуствата Аполония, Созопол е любимо място за поколения музиканти, поети и писатели, художници, артисти, бохеми и гости от цяла България и различни точки по света.

По думите му всичко това се случва в неповторимата атмосфера на архитектурния и археологически резерват, около който се простира морето с приветливи пясъчни плажове и живописни скалисти брегове, в "Античен Созопол“ – един от най-старите български градове, наследник на гръцката колония Аполония.

Министър Димитров изрази благодарност към домакините и към организаторите на фестивалните дни за добрия пример в развитието на устойчив туризъм. От името на Министерството на туризма министърът връчи плакет и грамота на организаторите на културните празници - Фондация Аполония, за цялостен принос за развитието на културния туризъм, съхраняване на традициите и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на Бранд България.

38-то издание на културните празници "Аполония" бе открито в Амфитеатъра в Созопол с концерт на детския духов оркестър към СУ "Емилиян Станев“, Велико Търново. В церемонията по откриването участваха министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на община Созопол Тодор Янакиев и изпълнителният директор на Фондация Аполония Маргарита Димитрова.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света.

Преди началото на официалното откриване министър Димитров проведе работна среща с кмета на Созопол Тихомир Янакиев, с когото обсъдиха актуални теми, свързани с развитието на туризма в града и района.