Към момента няма данни за пострадали или бедстващи българи в Турция, заяви пред БНТ министърът на туризма Илин Димитров.

"Искам да изкажа съболезнования към турския народ. България изпрати помощ и посланичката на Турция го потвърди. Изпратени са жива сила, техника, кампании, които да подпомогнат нашите действия там. Аз дори днес трябваше да бъда в Истанбул на изложение, но то беше отложено", каза министърът. 

Той е разговарял с много туроператори и няма данни за блокирани групи с български туристи. "Има отменени полети към Истанбул поради земетресението и лошото време. В случая действа Директива 261 на ЕС, според която когато полетът е отменен поради форсмажор, компаниите не дължат обезщетение на пътниците", допълни Димитров. 

"Обезщетение се дължи, ако той закъснее по определено часово време. Компаниите обаче би трябвало задължително да се погрижат за своите пътници. Вариантите са два - да им бъдат върнати средствата за полетите или да им бъде презаверен билетът за следващия полет", посочи министърът.