Министърът на туризма д-р Илин Димитров ще участва в ХVII Световна среща на българските медии, информира пресцентърът на министерството. 

Тя ще се състои от 1 до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив, в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Тази година темата на световната среща на българските медии по света е "Медии и спасение“. Във форума ще участват представители на повече от 20 български медии в чужбина.

Срещата ще започне в Деня на народните будители с молитва на Божи гроб. На следващия ден приветствия към участниците ще отправят вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на туризма д-р Илин Димитров, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, посланикът на България в Тел Авив Румяна Бъчварова и ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Държавата Израел Димитър Цанчев.

Програмата на форума включва три панела, два от които в Йерусалим на 2 ноември и един - в Тел Авив на следващия ден.

Модератор на първия панел на тема "Медии и спасение на човека" е Георги Лозанов, експерт по медии и журналистика. Във фокуса на дискусията ще бъдат вечните ценности в медиите. В нея ще участват Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев, бившият министър на външните работи и специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Домакин на втория панел "Медии и спасението им в света на интернет" е израелската информационна агенция - Tazpit Press Service (ТПС). В рамките на дискусията изпълнителният директор на ТПС Амоц Еял ще изнесе лекция "Израел в международните медии".

Третият панел е на тема "Медиите и спасението на българските евреи". Модератор ще е Михайлина Павлова - главен редактор на вестник "Еврейски вести". В дискусията се предвижда да участват историкът проф. Михаел Бар-Зоар, Ели Анави - председател на регионалната организация на евреите “Шалом" в София и заместник-председател на Организацията на евреите в България "Шалом“, Виктор Меламед - директор на българския офис на Американския еврейски комитет, доц. Иво Инджов от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" - автор на изследването "Контролираният печат в България и "еврейският въпрос" (1940-1944)".

В рамките на 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим е предвидено посещение на Световния център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем". Мемориалният комплекс е създаден със закон, приет от Кнесета (парламента) на Държавата Израел на 19 август 1953 г., за да се отдаде почит на близо шестте милиона евреи, убити по време на Втората световна война (1939-1945).