Министърът на туризма Илин Димитров проведе работна среща с председателя на УС на Българско движение “Син флаг" Станимир Георгиев с цел популяризиране на инициативата и увеличаване на плажовете с гарантирана чистота и безупречни условия за туризъм. 18 български плажове и едно яхтено пристанище носят престижния знак, съобщиха от Министерството на туризма.

"Това е дългосрочно действие, което можем да инициираме още сега и да започнем с малки стъпки, въпреки ограничения хоризонт на служебния кабинет. Целта ни е да удвоим броя на българските плажове със син флаг, тъй като това ще издигне престижа на българския туристически продукт и ще гарантира сигурността и здравето на плажуващите,“ подчерта министър Димитров.

Като напълно постижима цел определи удвояването на този брой представителят на международната организация за България Станимир Георгиев.

Чистотата, сигурността и главно качеството на водата е най-важното условие за кандидатстване и се доказва чрез изследвания на акредитирани частни лаборатории или РЗИ по Черноморието.

Наградата "Син флаг" е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с 35-годишна история, с който са удостоени най-добрите световни 5042 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, сред които и тези на изявени български курорти. Благодарение на Българско движение "Син флаг" сини флагове се веят по българските плажове от 1995 година, като първият от тях е даден на Слънчев бряг след сериозно двугодишно проучване. Знакът се смята за доказателство за стремежа на концесионерите и управителите на плажове към предлагането на отлична туристическа услуга чрез качествен, успешен и надежден мениджмънт в баланс с разумно и екологосъобразно потребление на природните дадености.

Станимир Георгиев съобщи, че през последните години заради нарасналата конкуренция повече сини флагове се веят на плажове по Южното Черноморие. Министър Димитров изтъкна необходимостта тази гаранция за чистота и качество да получат повече плажове и по северното крайбрежие.

Като пълноправен член и представител за България на международната Фондация за екологично образование /FEE/ – най-голямата световна екологична организация с членове от над 75 страни, Българско движение “Син флаг" популяризира и по-малко известната програма "Зелен ключ“.

"Зелен ключ“ е еко-етикет за хотели, туристически и развлекателни заведения като къмпинги, ресторанти, атракциони и други места с екологично управление, които използват само устойчиви методи и технологии за работа. Целта е предлагането на хотелски услуги да се превърне в екологосъобразен и отговорен бизнес, който се стреми към намаляването на използваните ресурси, вода и енергия, както и използването на местни продукти, което води до чувствителни икономии на значителни средства.

"Ефектът за хотелите е впечатляващ, защото накрая те установяват, че всичките им разходи са намалели. Постигат се чудеса с цената на въвеждането на няколко дребни промени и мерки,“ изтъкна Станимир Георгиев.

Той съобщи, че към момента в процес на сертифициране със "Зелен ключ“ в България е един хотел, но 11 участват в пилотен проект, а много скоро е възможно на картата да се появят още 46 места за настаняване, тъй като най-големият английски туроператор изисква от хотелите, с които работи (4600 в света, от които 46 в България), да преминат одит по линия на Зелен ключ.

Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания /729/, Гърция /602/, Турция /572/, Франция /536/, Италия /509/, Португалия /431/, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

През 2022 година сред отличените най-добри плажове и яхтени пристанища в световен мащаб достойно се наредиха и българските плажове Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор-Централен, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино и единственото отличено яхтено пристанище в България - "Марина Диневи".

Както всяка година, кандидатурите за голямата награда за чисти и безопасни плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове – "Син флаг“ бяха разгледани първо от националното жури към българското движение през февруари, а след това и от Международното жури в Копенхаген, Дания, където е централата на организацията.