Министър Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет "Външни работи“ в Брюксел, съобщават от пресцентъра на министерството.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

На 20 и 21 март 2023 г. министърът на отбраната ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години. Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана. 

Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб