Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще отдаде почит на делото на дейците на Съединението на Източна Румелия и Княжество България (1885 г.) в Пловдив днес, 6 септември. Кулминацията на честванията е от 20.30 ч. на площад "Съединение“, където ще се проведе тържествената проверка (заря) с участието на представителни блокове от гарнизона и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Представителни военни формирования от въоръжените сили ще участват във военни ритуали във всички гарнизони от страната по повод 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия днес и утре, 5 и 6 септември. Традиционно Пловдив е център на събитията през целия ден. С участието на почетен караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военният духов оркестър на командването ще се състоят ритуали по полагане на венци и цветя паметника на Гавраил Кръстевич (в двора на Катедрален храм "Света Богородица“ от 10.00 ч), пред паметника на Захари Стоянов (в Дондуковата градина от 11.00 ч) и пред паметната плоча на майор Райчо Николов (от 11.30 ч).

На 6 септември от 10.00 ч. военнослужещи от военно формирование 22 790 ще честват годишнината от Съединението в Горна Оряховица пред Паметния знак на загиналите във войните на алея "Български воин“.

С военни ритуали от 10.30 ч. в Стара Загора пред Паметника на "Защитниците на Стара Загора“ и в Ямбол пред Паметника на героите военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще участват в тържественото честване.

От 11.00 ч в Плевен ще се проведе военен ритуал пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война с участието на военнослужещи от Сухопътните войски и 12-а авиобаза в Долна Митрополия.

От 18.00 ч. в Асеновград е военният ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Пере Тошев, един от участниците в събитията от 1885 г.

Във Варна военнослужещи от състава на Военноморските сили (ВМС) ще проведат военни ритуали и ще участват в общоградското шествие с поднасяне на цветя пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на сградата на Държавен архив - Варна и поднасяне на венци пред паметника на Приморци, загинали през Сръбско-българската война в защита на Съединението. Военнослужещи от ВМС ще се включат в проявите и в Бургас.

Денят на Съединението, с участието на военнослужещи от Сухопътните войски, ще бъде отбелязан от 11.00 ч. с тържествени церемонии в Сливен (пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния площад), в Хасково (пред паметника на Незнайния воин), в Русе (пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война), във Враца (пред паметника на загиналите във войните за национално обединение) и други.