дународно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022" днес, 1 юни, министърът на отбраната Драгомир Заков проведе делови срещи с министрите на отбраната на Република Ирак, Босна и Херцеговина и Република Руанда, които са гости на изложението.

На срещата с министъра на отбраната на Република Ирак Джума`а Инад Саадун бяха отбелязани дългогодишните приятелски отношения между България и Ирак. Потвърдено беше доброто ниво на съвместната работа през годините и беше заявено от страна на Ирак желание за задълбочаване на сътрудничеството във военнотехническата област.

По време на срещата на министър Заков с колегата си от Босна и Херцеговина Сифет Поджич беше отбелязано значението на интензивното двустранно сътрудничество и липсата на открити въпроси между двете страни. Двамата министри обсъдиха и актуални въпроси на сигурността.

В първата по рода си среща на ниво министри на отбраната, провела се днес в Конгресния център на Панаирната палата в Пловдив, министър Драгомир Заков и министърът на отбраната на Република Руанда генерал-майор Алберт Мурасира поставиха историческо начало на двустранните отношения в областта на отбраната. Те заявиха желанието си за бъдеща работа в областта на военнотехническото сътрудничество.

По-рано днес, в рамките на изложението се проведе и заседание на Индустриалния форум на тема "Приоритети на България за развитие на отбранителни способности и иновации в отбраната – прилагане на засилено военно-техническо сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО“. Участниците в него бяха приветствани от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

"Пред нас стои задачата да мобилизираме националния ресурс за най-ефективно използване на предоставените възможности за сътрудничество и развитие на отбранителния сектор у нас и в Европа", каза пред тях заместник-министър Георгиев. От своя страна генерал-лейтенант Стойков посочи, че усилията на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната са фокусирани към успешното реализиране на основните инвестиционни проекти за модернизация във възможно най-кратки срокове.

Утре, 2 юни, ще се проведе XI международна научна конференция, организирана от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров“ на тема "Научните изследвания, технологии и иновации - основа за изграждане на нови отбранителни способности“.