Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче установени решения, които от там още не знаят дали са правилни. Това съобщи новият служебен министър на културата Найден Тодоров в първото си телевизионно интервю, след като зае този пост.

В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която от ведомството изчакват, за да видят какво ще покаже.

"Казусът с Народния театър е много интересен. Имахме един доста артистичен протест от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо обаче бе създадена една много голяма новина“, коментира Найден Тодоров.

Според него този проблем е трябвало да остане вътрешен, а директорът Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, защото вероятно се е надявал този казус да се самореши, което не се е случило. 

"От едва страна, медиите са длъжни да информират, но от друга – в една излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е“, смята той.

По думите му партийната политика няма място в една културна институция. На въпрос дали има партийни назначения в Народния театър Тодоров заяви, че не ги вижда като такива.

"Ако един министър се намеси драстично в политиката на културните институти, без да има нарушение, тогава говорим за нарушаване на демокрацията“, допълни служебният министър пред bTV.

Той бе категоричен, че Министерството на културата не може да бъде страна в този казус, а трябва да направи всичко възможно той да бъде решен.

"За мен най-важното в момента е деескалация на напрежението, защото този проблем не е проблем, а е превърнат в такъв", заяви Найден Тодоров.