Издаването на първото в България електронно уверение за студенти беше демонстрирано пред студенти в УНСС с участието на министъра на електронното управление Георги Тодоров и ректора проф. д-р Димитър Димитров, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Събитието бе в рамките на откриването на първата лекция от Академията по електронно управление, в която студентите на УНСС ще имат възможност да усвоят специфични умения лично от представители на Министерство на електронното управление.

"С Министерството на електронното управление подписахме меморандум за сътрудничество и Академията по електронно управление и електронното уверение, което ще представим днес пред вас са част от това партньорство“, каза проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза, че УНСС предлага 21 онлайн услуги на своите студенти, но това се случва за първи път.

"Днес присъстваме на исторически момент издаването на електронното уверение е първата услуга на УНСС, която става част от държавния регистър на електронните услуги на Министерството на електронното управление и всички вие ще имате възможност да се възползвате от тази нова електронна услуга", поясни той.

"За мен е чест да открия именно тук в УНСС, чийто възпитаник съм и аз, първата по рода си електронна академия, която се случи благодарение на усилията както на академичната общност, така и на експертизата, която имаме в Министерството на електронното управление. Това още един път показва колко е важно държавата да си партнира ефективно с академичните среди. Защото трябва да търсим повишаване на стандартите на държавното управление, а това неминуемо дава ефект и върху вашето обучение. Защото само чрез прекрасното обучение, което предлага УНСС, вие ще станете един ден или бъдещите служители и управленци на държавата или пък ще намерите своето призвание в академичните среди или в бизнеса“, каза министър Георги Тодоров и представи пред студентите основните функции на Министерството на електронното управление, като подчерта, че  електронното управление е основната платформа за дигитална трансформация на обществото.

"Нашата мисия е да създадем електронна среда и условия за удобство и сигурност при използване на електронни услуги, повишаване доверието на потребителите в електронното управление, подобряване защитата на данни и правата на потребителите в цифрова среда", подчерта министърът.

"Положихме много усилия и благодаря на Министерството на електронното управление за подадената ръка, за това, че толкова бързо се отзоваха на една наша отдавнашна мечта да започнем да популяризираме електронните услуги за студенти. Нашата цел е в близките месеци-година да имаме много голям процент електронни услуги за студенти, така, че нашата администрация да може да работи в един малко по-облекчен режим, за студентите да има по-голямо удобство и по-голяма бързина на доставяне на услугата“, заяви доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберисигурност на УНСС.

След откриването на първата от поредицата лекции от Академията по електронно управление студентът от втори курс, специалност "Бизнес информатика и комуникации“ Кристиян Тодоров получи електронно уверение № 1, като демонстрира нагледно пред студентите стъпките от подаването на заявлението на интернет страницата на Министерството на електронното управление до получаването на документа, подписан с електронен подпис.

Електронното уверение е подписано с електронен подпис от администрацията на УНСС и е валиден електронен документ, който ще послужи на студента пред съответната институция за която е необходимо.