Министърът на външните работи Николай Милков ще участва в откриването на международния семинар "Зимно училище по дипломация", организиран ежегодно от Дипломатическия институт към МВнР за чуждестранни дипломати от ЕС, Югоизточна Европа и Черноморския регион, съобщиха от МВнР.

Откриването ще се състои на 20 март 2023 г. (понеделник) от 09:30 ч. в гр. Сандански, Парк Хотел "Пирин", като министърът на външните работи ще приветства участниците на английски език.

Програмата на едноседмичния семинар, който се провежда за шестнадесети път, ще се фокусира върху въпроси, свързани с европейската и регионалната сигурност, предизвикателствата пред енергийния преход и климатичните многостранни преговори, както и икономическото развитие на държавите в Югоизточна Европа. В семинара ще вземат участие 21 обучаеми от 17 държави.

В рамките на откриването, приветствия към участниците в семинара ще отправят също Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, д-р Клаус Физингер, регионален директор на Фондация "Ханс Зайдел" за Югоизточна Европа, с чиято подкрепа се организира обучението, и посланикът на Австрия в България, Н.Пр. Андреа Икич-Бьом.