Няма как един човек от политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента служебният министър-председател Гълъб Донев.

"Това, което служебното правителство и Централната избирателна комисия направиха, беше да гарантират прозрачност, честност и демократичност на изборите. Тези прословути кодове на машините бяха достъпни за всички политически партии, които заявят желание и се запишат да присъстват на отварянето на кодовете“, коментира още премиерът.

Донев подчерта, че темата с машинния вот е техническа и сложна, но увери, че Централната избирателна комисия е провела процеса публично, прозрачно и в присъствието на медиите.

Служебният премиер коментира, че няма представа защо прокуратурата се е самосезирала по медийни публикации и твърдения за манипулации на предходните избори и допълни, че това е част от нейната компетентност.

На въпрос от журналисти дали е готов да продължи да бъде служебен премиер, ако настоящото Народното събрание не успее да сформира редовно правителство, Гълъб Донев отговори, че вярва в "разума и отговорността“ на парламента да обедини усилия около сформирането на мнозинство.

"Служебното правителство работи и ще работи дотогава, докато бъде избрано редовно правителство. Ако този парламент не успее да сформира редовно правителство и бъде разпуснат, думата ще бъде на президента, който да определи следващия министър-председател и състав на Министерския съвет, който да продължи с управлението на страната“, каза още той.

По темата за възможността страната ни да изнася продуктите, получени от суров петрол, внесен от Русия, Донев подчерта, че все още се очаква становището на Европейската комисия.