"Медиацията осигурява бързо, евтино и ефективно средство за доброволно разрешаване на спорове и избягване на значително по-продължителната и сложна съдебна процедура. Един от големите проблеми на българската съдебна система е натовареността на съдилищата", заяви министър Крум Зарков пред депутатите и допълни, че с приемането на новите текстове тази натовареност ще бъде регулирана до голяма степен, информира Министерството на правосъдието.

Със 154 гласа "за" и 25 "против" парламентът прие на първо четене изменения в Закона за медиацията и гласува съкратен, 3-дневен срок за предложения за второ четене.

С промените се въвежда нова, "съдебна медиация", която ще се провежда в съдебни центрове по медиация към окръжните съдилища. По някои от делата - за разводи, упражняване на родителски права, делби и др. - се предвижда задължително провеждане на процедура, но страните са абсолютно свободни в преценката си дали да постигнат споразумение или медиацията да бъде прекратена. По други дела съдът може да задължи страните да участват в процедура, при същите условия. Това ще е възможно по искове за непозволено увреждане, признаване на уволнение за незаконно, спорове за интелектуална собственост и др.

Промените в Закона за медиацията са част от ангажиментите на страната по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

От предложените от Министерството на правосъдието законопроекти по ПВУ парламентът вече гласува на първо четене Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности; изменения в Търговския закон, в Закона за кадастъра и имотния регистър. Окончателно приети на две четения бяха промените в Закона за правната помощ.