Министърът на правосъдието Крум Зарков проведе онлайн среща с представители на Европейска комисията (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона. От тяхното навременно приемане зависи и вторият транш за България по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Срещата организира служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Зарков отговори на въпросите на ЕК и представи в детайли напредъка по законопроектите, касаещи многогодишната критика на ЕК по отношение на България, а именно - върховенството на закона в България и корупцията по високите етажи. Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост, е до края на 2022 година.

Министерството на правосъдието работи активно по Антикорупционния закон, като ще запази концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, но ще предложи съществени промени в начина на конструиране и въвеждане на взаимоконтрол в рамките на органа. Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени.

Представителите на ЕК коментираха представените концепции за законопроекти, като силно окуражаващи. 

Министър Зарков увери главния преговарящ по Плана за възстановяване и устойчивост, че в най-кратки срокове Комисията ще получи и пълните текстове на други законопроекти в сектор "Правосъдие“, които вече са подготвени на чернова, сред които са тези за медиацията и правната помощ.