Министърът на правосъдието Крум Зарков и заместник-министър Мария Павлова участваха в национално съвещание на началниците на затвори в страната, което се проведе днес в Пловдив. Сред темите в дневния ред бяха подготовката и организацията на предстоящите избори на 2 октомври т.г. в местата за лишаване от свобода, както и дейността на Държавно предприятие "Фонд затворно дело“.

По данни на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към днешна дата около 1170 лица, които са в затворите и арестите, ще имат право да гласуват. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите.

На министър Зарков бе докладвано, че се предвижда разкриването на изборни секции във всички затвори, както и в над 10 ареста. Според Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. Началниците на затвори информираха правосъдия министър и ресорния заместник-министър, че по време на изборния процес ще бъдат спазени всички планове за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване  на задържаните лица в деня на изборите.

По време на националното съвещание стана ясно още, че са подадени три оферти за участие в обществената поръчка за изграждане на учебен център с пилотен затвор в Самораново, край Дупница. Средствата са по линия на Норвежкия финансов механизъм, като проектът предвижда модерният пенитенциарен комплекс да бъде готов към края на 2024 г.