"Това, което се случва в затворите и арестите, касае сигурността на всички, които са извън тях, заради огромните нива на рецидив в страната. За да ги няма, трябва да се работи с лишените от свобода – тази работа е високо отговорна, много трудна и недооценена, и я вършите вие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Крум Зарков, който заедно с ресорния заместник-министър Мария Павлова бяха гости на общото събрание на Синдиката на пенитенциарните служители. Членове на най-младия синдикат към Министерството на правосъдието са пробационни служители, психолози и социални работници в затворите.

В обръщението си към над 80 делегати, министър Зарков каза още, че разбира необходимостта от промени и от реорганизация в системата, но това е взаимен процес, който изисква взаимни усилия.

На последната среща с вас ми беше поставен въпросът – за агресията и тормоза, които понякога лишени от свобода прилагат спрямо вас, включително чрез злоупотреба с правата си да подават сигнали и завеждат дела. Възложил съм вече да се обмислят решения, за да се почувствате защитени, каза Зарков.

На събранието присъстваха зам.-главният директор на ГДИН ст. комисар Цветан Цветков и представители на Синдикат "Охрана“.

Утре в програмата на министъра е предвидена среща със Синдиката на служителите в затворите в България.