Законопроектът за антикорупционната агенция е продукт от дебатите, които се състояха още в миналия парламент. Стана един качествен законопроект, който надявам се сега, да се задвижи. Това би било, ако започнем с този законопроект, защо не. Това каза в ефира на bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Комисията ще разследва най-висшите държавници за корупционни предстъпления и ще прави само, ще се съсредоточи само върху това, обясни Зарков. "Сега с този орган ще има добри разследвания. Въпросът с прокуратурата също трябва да намери решение – с една друга реформа и друг законопроект“.

Становищата на Венецианската комисия са много полезни, но в тях се казват две неща – по самите закони има множество бележки и ние ще ги отразим, категоричен е Зарков. "От друга страна казва -. не е достатъчно наказателното преследване на главния прокурор, трябва да се постави по-обширно въпроса за неговата дейност и неговата отчетност. Поставя въпрос за състава на ВСС, съотношението между квотите – все въпроси до болка познати“.

Нашият законопроект решава всички проблеми, които не са от конституционно ниво, допълни Зарков. "Комитет за наблюдение на изпълнение на решенията от Европейския съюз също следи и в перспектива може да свали от България наблюдението на десетки дела“.

Засега мнозинство в парламента не се вижда за нищо или поне ситуационни мнозинства за определени неща, заяви Зарков. "Аз залагам големи надежди, че народните представители разбират своята отговорност, трусовете ще бъдат преодолени и може би работата по законопроектите би могло да подпомогне този процес“.

Спецправосъдието сякаш служеше за димка за определени политически цели, но то не изкорени корупцията. "Специализираното правосъдие е закрито, но не е закрито правосъдието и не е закрита отговорността на прокуратурата да разследва“.