По отношение на изборите ние също имаме нашия принос. Наблюдавал съм изборните процеси в качеството на участник и едно от нещата, които винаги са проблем, са отношенията между МС и Централната избирателна комисия, които трябва да действат заедно. Това каза на брифинг служебният правосъден министър Крум Зарков, предаде Агенция "Фокус".

По думите му този път те бяха на изключително добро ниво и това се отрази до степен такава, че имаме доказателство за добра свършена работа.

"Всички политически сили признаха резултатите от изборите. Появилите се закачки с машините и евентуалното им пипане, бяха опровергани благодарение на прозрачността на министрите на вътрешните работи и електронното управление. По отношение на "Капитан Андреево», където също имахме принос, доколкото там се поставят много тежки юридически въпроси, свързани с отмяна на нормативни актове. Ако там не беше постигнат успех, нямаше да можем да повдигнем темата за Шенген, което се случи и което опроверга всички онези, които се съмняваха в решителността на кабинета по това отношение", каза още Зарков.

"Най-важното нещо, което успяхме да направим, е да създадем координация между всички отговорни министерства, които имаха отношения по тази темата за Шенген. Точно тази координация ни позволи да планираме всичките си стъпки,  да направим една безпрецедентна поредица от дипломатически усилия, разговори, срещи. Задачата, която имахме да издържим успешно проверките от ЕК, беше изпълнена успешно. Аз се гордея от начина, по който Гранична полиция се справи с тези две проверки. Страхотна работа свършиха и другите две министерства", каза Иван Демерджиев.