В Агенция "Митници" са детайлизирани всички изисквания за реализиране на промените в закона за акцизите и данъчните складове. Това каза от парламентарната трибуна служебният министър на финансите относно поставения въпрос за изпълнението на промените в закона за ДДС, така че операторите на данъчно акцизни складове да обявяват свободните капацитети всеки ден пред Агенция "Митници", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В Агенция "Митници" са детайлизирани всички технически изисквания за реализиране промените в закона за акцизите и данъчните складове. Създадена е  необходимата организация за воденето на публичния регистър с актуални данни, предоставена от лицензираните складодържатели за наличие и липса на свободни складови капацитети, съгласно изискванията на член 47, ал. 12 от Закона за акцизите и данъчните складове, считано от 01.01.2023 година", каза министърът.

Тя допълни, че за реализацията на законовите промени е необходимо приемането от Министерския съвет на допълнения на правилника за прилагането на закона за акцизите и данъчните складове. 

"За реализацията на законовите промени, свързани с формата и съдържанието на публичния регистър, е необходимо и приемането от Министерския съвет на допълнения на правилника за прилагането на закона за акцизите и данъчните складове. Текстовете за допълнения на закона са изготвени и публикувани, и са за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на финансите. Предстоят да бъдат приети от Министерски съвет след изтичане на срока на обществено обсъждане, така че абсолютно мога да гарантирам, че от първи януари 2023 година тези изисквания на ЗАДС ще бъдат в приложение", допълни тя.