Управлението на културата в България се извършва по грешен начин. Това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на "Фокус"

"За мен фонд "Култура" е много по-важен, отколкото повечето хора си предстват. Според мен управлението на културата в България в момента се извършва по грешен начин.

Смятам,че Министерството на културатаняма как да бъде организация, която да финансира проекти, а организация, която води национална културна политика, която задава правилата за организация като Национален фонд "Култура", Национален фимлов център и др", заяви министърът.

"Към този момент Националният фонд 'Културата" е организацията, от която ще зависият в бъдеще всички артисти в България. Предстои да се преврънем в онази организация, която чрез форми на мотивиране може да провежда култураната политика на Република България, ако някога бъде приета Национална стратегия за културата в България", обясни той.

По думите му идеята на министерството е да се създаде регистър за професионалните артисти в страната.

Министър Тодоров обясни, че Национален фонд "Култура" трябва да работи по такъв начин, така че да повишава общата култура на страната. В момента в министерството се изготвят дългосрочни стратегии, които по думите му ще повишат цялостната култура на обществото.

"Според мен в България няма правителство, защото всички вие виждате какво ви разедниява, но не виждате какво ви обединява – това също е част от културата", обяви министърът.