Министърът на културата Найден Тодоров проведе среща с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, съобщиха от Министерството.

Тема на разговора бе предстоящото Председателство на Испания на Съвета на Европейския съюз и съпътстващата го културна програма в България. В тази връзка посланик Поланко запозна министър Тодоров с предвидените дейности. В сферата на музиката първото планирано събитие от испанска страна е в рамките на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Н. Пр. Поланко съобщи, че изтъкнатият солист и диригент Марио Хосен е изготвил програма, в която е включил европейския химн - "Одата на радостта", а това не е случайно, тъй като концертът е насрочен за 30 юни – само ден преди официално Испания да поеме Председателството на Съвета на ЕС от Швеция.

В първата седмица на септември ще се състои специална програма, посветена на бароковата музика. В тази седмица, в която ще има конференции и други събития, със специален концерт ще бъде почетен и знаменитият испански и световен цигулков виртуоз и композитор Пабло Сарасате (1844 – 1908). Третото голямо музикално събитие в културната програма по време на Испанското председателство на Съвета на ЕС е концерт на изтъкнатия ни пианист Людмил Ангелов в София.

В контекста на разговора министър Тодоров сподели, че на 6 май в НДК предстои и концертът на световноизвестния тенор Роландо Вийязон със Софийската филхармония, с програма, която включва сериозна част със сарасуела - сравнително непозната за българската публика. Преди около петнадесет години маестро Тодоров е дирижирал у нас концерт само със сарасуела и той е пожънал голям успех. "Чрез музката нашите две страни са много свързани", подчерта министър Тодоров и допълни: "Много от нашите музиканти се познават, наши оперни театри гостуват често в Испания".

Посланикът говори и за три важни предстоящи изложби. Едната ще представи Сантяго Рамон и Кахал (1852-1934), познат на света като бащата на модерната невронаука. Заедно с италианския учен Камило Голджи през 1906 г. той получава Нобелова награда за цялостния си принос в изучаването на структурата на нервната система. Част от изключителния труд на Кахал са и прецизно изработените от него илюстрации, които са част от много учебници по темата и до днес и които му печелят името, освен на учен, и на артист и всестранно развита ренесансова личност. Експозицията за Кахал се планира да бъде показана в Българската академия на науките, а след това и във Варна.

Втората изложба ще представи връзките на България и Испания в последните двадесет години в 65 фотоса, основно предоставени от Българската телеграфна агенция. Чрез тях ще бъдат показани основни моменти от нашите отношения, в които културата заема централно място. Към снимките ще бъдат добавени и свидетелства на българи, които са свързани по някакъв начин или имат специално отношение към Испания. Н. Пр. Поланко покани маестро Тодоров в качеството му на човек на изкуството да участва в тази инициатива, а той прие с удоволствие. Изложбата ще бъде придружена от каталог.

Третата изложба, за която Н. Пр. Поланко говори, е "Образът на Дон Кихот през вековете“. Тя бе открита през миналата година в Националната ни библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. До момента е показана още във Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. Експозицията включва знакови издания на безсмъртното произведение на Сервантес, които се съхраняват във фонда на нашата библиотека (НБКМ), както и 28 гравюри на илюстрации от "Дон Кихот“, предоставени от испанското посолство. Сега към тези 28 гравюри ще бъдат добавени и картини на художника Христо Панев. Една от любимите му теми, която разработва многократно, е именно "Дон Кихот".

"Дон Кихот е повече от добре познат герой в България, защото е символ на битките, които всеки ден водим ежедневно за нещата, които можем много трудно, но сме решени да променим", коментира министър Тодоров и добави, че би било добра идея Софийската филхармония да включи като знак за благодарност в предстоящата си програма произведния, посветени на Дон Кихот, които да допълнят културната програма в страната ни по време на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Тодоров сподели с Н. Пр. Поланко още една своя идея – да бъде подписана нова програма за сътрудничество между страните ни и тя да бъде специално насочена към партньорство в областта на културата. Идеята на министър Тодоров е да бъдем фокусирани в реализирането на общите инициативи от взаимен интерес, които ще получат по-ясна рамка при подписано съвместно споразумение. Н. Пр. Поланко прие идеята и се ангажира да я представи на правителствено ниво в Испания.