Министърът на външните работи Теодора Генчовска прие министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас, съобщиха от Министерство на външните работи. Визитата бе по повод 30 години от дипломатическите отношения между Република България и Република Азербайджан, установени на 5 юни 1992 г.



Сред темите на разговор по време на срещата бяха общото желание за активизиране на стратегическото партньорство между България и Азербайджан, както и възможностите за задълбочаване на двустранните икономически отношения в сферите на енергетиката, доставката на енергийни ресурси и в други ключови области от взаимен интерес.



,,Високо оценяваме съществуващия активен политически диалог с Азербайджан, който отразява общото желание за задълбочаване на двустранните връзки. Азербайджан е приоритетен партньор за страната ни в региона на Южен Кавказ‘‘, каза министър Генчовска. Тя допълни, че отношенията ни се развиват в атмосферата на приятелство и са издигнати на стратегическо ниво с подписаната през 2015 г. от президентите на двете страни Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан.



Сред останалите теми на разговора бяха и европейската и регионалната сигурност, включително руската военна агресия в Украйна.



,,Руската агресия в Украйна създаде нова геостратегическа реалност, застраши сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще допринесе и за засилване на европейската и евроатлантическата сигурност‘‘, заяви Теодора Генчовска.



След съвместната пресконференция министър Генчовска откри фото-изложба посветена на 30-годишния юбилей в двустранните отношения с Азербайджан и България. Тя бе организирана от Държавния културен институт и посолството на Република Азербайджан у нас.