По инициатива на министъра на външните работи Теодора Генчовска, Министерството на външните работи, съвместно с Министерството на младежта и спорта, организира събитие по случай 1 юни – Ден на детето, насочено към деца в неравностойно положение от гр. Видин и с. Ново Село, съобщиха от Министерство на външните работи. Около 60 деца на възраст между 8 и 15 години, трениращи футбол в школата на "Реал Мадрид“ в гр. Видин, пристигнаха в София, за да сбъднат мечтата си да играят на Националния стадион "Васил Левски“.

"Бъдете здрави, любознателни и не спирайте да мечтаете. Вие сте най-голямото ни богатство и надежда за бъдещето“, обърна се министър Генчовска към тях. Тя посочи, че образованието трябва да върви наред с развитието на таланта. "В ръцете на млади хора като вас образованието води до един по-добър свят“, допълни още Теодора Генчовска.

В рамките на събитието младите таланти показаха завидни футболни умения и бяха наградени с медали. Специален видео поздрав към тях направи футболната легенда Христо Стоичков, а голмайсторът Мартин Камбуров им даде ценни съвети, като им пожела да си поставят високи цели, които да постигат с лекота.

След футболната среща децата посетиха и Музея на физическата култура и спорта, където научиха повече за историята на българския спорт и върховите постижения на родните ни спортисти.

Официални гости на детския празник бяха още заместник-министърът на младежта и спорта Владимир Харизанов, Хайоне Серейхо Лисаралде, представител на посолството на Испания у нас и актьорът Краси Радков.

Поздравителен адрес към децата изпрати и президентът Румен Радев.

В края на април, в рамките на визитата на държавния глава в Испания, в която част от официалната делегация беше и министър Теодора Генчовска, се проведе разговор с президента на Кралския футболен клуб "Реал Мадрид“ Флорентино Перес в централата на футболния клуб на стадион "Сантяго Бернабеу“. В рамките на срещата беше обсъдена работата на Фондацията "Реал Мадрид“ по различни социални проекти във Видин, насочени към деца в неравностойно положение и целящи тяхната успешна интеграция в обществото.

Фондация “Реал Мадрид" е основният инструмент, чрез който футболният отбор "Реал Мадрид“ присъства в обществото и развива културни и социални програми. Част от тях са спортно-социалните училища, създадени да подпомагат бедни общности и да предоставят достъп до спорт на деца в неравностойно положение. За България това е първото по рода си училище, което работи съвместно с фондация “Приятели на Спорта".