Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов стартира нова инициатива с чуждестранните компании у нас за подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Първата среща от формата "закуска с инвеститори“, която се проведе днес, е с представители на австрийския бизнес и се организира със съдействието на Посолството на Австрия в България, съобщиха от Министерство на икономиката и индустрията.

Размерът с натрупване на преките чуждестранни инвестиции в България към началото на 2022 г. надхвърля 50 млрд. евро. "Зад тези числа стои труда на хиляди компании. Ние, като държава, сме длъжни да имаме много по-оперативен диалог с тях“, подчерта министър Стоянов. По думите му е много важно тези срещи да станат регулярни, защото те осигуряват бърза и директна форма на комуникация на чуждестранния бизнес с ресорния министър. "За нас е ключово да чуем от първо лице проблемите и бъдещите намерения на чуждестранните инвеститори в страната. Това ще ни подпомогне при подготовката на законодателни промени и при бъдещо развитие на индустриалните зони“, допълни Никола Стоянов при откриването на събитието.

По думите на икономическия министър близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании, които развиват своя бизнес в почти всички сектори. Общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро. "През миналата година износът ни към Австрия расте с 36%, а стокообменът е близо 1,9 млрд. евро“, заяви Стоянов. Той обърна внимание и на факта, че 90% от присъстващите на днешната среща са българи, част от висшия мениджмънт на австрийски компании у нас.

Министър Стоянов съобщи, че към момента се работи по редица инвестиционни проекти, като очаква конкретни новини в следващите месеци. Целта е да бъдат привличани инвестиции с висока добавена стойност и компании, които ще бъдат двигател на икономически растеж и увеличаване на доходите.

В рамките на дискусията представители от над 15 компании представиха своите въпроси и проблеми. Договорено бе тези дискусии да бъдат регулярни, а министър Стоянов подчерта, че за него няма малки и големи проблеми и вратата му е отворена за всички компании, работещи в страната.

Предстои подобни срещи да бъдат организирани съвместно с останалите чуждестранни търговски камари в България.