Общият принос на туристическия сектор към БВП на страната от хотелиерство и ресторантьорство, по данни на Световния съвет за пътуване и туризъм, възлиза на над 10 млрд. лв. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на Годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. През изминалата година, по данни на същата организация, отбелязаният ръст в сектора е над 20%, съобщиха от Министерството на икономиката.

"В дни на толкова предизвикателства, трябва да осъзнаем колко важен е този сектор за икономиката ни. Затова и имате пълната ми подкрепа и Ви уверявам, че в мое лице винаги ще срещнете съдействие и желание за диалог“, подчерта министър Стоянов. По думите му туристическите аташета зад граница също са натоварени със задачата активно да популяризират възможностите за туризъм в страната ни и привличането на нови инвестиции в сектора. Той обърна внимание и на всички изпитания, породени от ковид-кризата, които силно се отразиха на сектора. "Показахте, че имате силите, уменията и адаптивността да преминете през предизвикателство, което никой не бе очаквал“, обърна се той към заетите в туристическия сектор и ги поздрави за резултатите, които постигат.

Министър Стоянов връчи наградата в категорията за най-добър петзвезден бизнес хотел на 2022 г." на Гранд хотел Милениум София.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на УС на Българската хотелска и ресторантьорска организация Георги Щерев и др.