"Военнослужещият, който е участвал в инцидента на българо-турската граница, е действал изключително точно и правилно. Реално той е прикрил нашата държавна граница, изтеглил се е навреме зад моторното превозно средство, произвел е изстрели към турска територия, откъдето са дошли изстрелите, и като цяло е действал съгласно инструкциите, изключително професионално.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 8 ноември, пред журналисти на ГПУ Елхово по повод на инцидента от 7 ноември, в който загина служител на Гранична полиция. Министърът на отбраната изказа съболезнования на близките на загиналия, съобщиха от Министерството.

Той съобщи, че военнослужещият е в добра кондиция. По думите му вчера вечерта при обход патрулиращите - служителят на Гранична полиция и военнослужещият от Сухопътните войски, са забелязали проход, направен в оградителното съоръжение на държавната граница. Граничният полицай е слязъл от превозното средство. В момента, в който и военнослужещият слиза от превозното средство е проехтял изстрел. Граничният полицай пада, а военнослужещият се е прикрил зад гумата на автомобила, след което се изтегля малко по-навътре, за да не бъде видим за евентуалните стрелци от турска територия, и произвежда няколко изстрела в посока Турция. Срещу него също са произведени няколко изстрела.

"Имаме точни и ясни инструкции кога, в какъв случай, може да се използва оръжие, силата трябва да е съизмерима“, заяви министър Стоянов. Той разясни, че военнослужещите не могат да стрелят срещу невъоръжени хора. В конкретния случай, военнослужещият е спазил точно инструкциите и е отвърнал на изстрелите – отговорил е със сила, адекватна на приложената срещу него.

"Военните са подготвени за охраната на държавната граница, това не подлежи на никакъв коментар“, категоричен беше министърът на отбраната. Той посочи, че е крайно непрофесионално да се говори, че военнослужещи от един вид въоръжени сили са по-подготвени от други. "Нашите военнослужещи са подготвени. Те извършват такива дейности и в самите формирования, в които служат, защото охраняват обектите, които са разположени там. Те са много добре подготвени “, разясни той.

Сред набелязаните конкретни мерки министър Стоянов посочи, че ще бъдат използвани повече предпазни средства от патрулиращите.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също потвърди адекватността и законосъобразността на действията на военнослужещия спрямо правилата за прилагане на сила, заложени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Той подчерта, че при получаването на оръжие, в началото на смяната, на патрулиращите се провежда инструктаж.

"Видях в каква сложна и непредвидена обстановка е действал военнослужещият. Изказвам благодарност към него и към командирите, които са го инструктирали“, каза бе адмирал Ефтимов. Той отбеляза, че Сухопътните войски, част от състава на които е и конкретният военнослужещ, са високо подготвени и с голям опит в дейностите по охрана на националната граница. "Тази дейност се води от 5-6 години. Ако в момента имаме 150 души, които патрулират заедно с колегите от Гранична полиция, в предходните години на смяна са били около 500-600 души. За неопитност не може да се говори“, заяви началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов посочи, че към момента няма искане от МВР за повишаване броя на военнослужещите на границата.