Триъгълната сделка на Гърция, Словения, Словакия са включени през периода април-май. Прекалено късно е да говорим за такива сделки. Изпратил съм писма навсякъде. Отговорът на всякъде е един и същ. Парламентът ни даде разрешение на 9 декември. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, предаде репортер на "Фокус“.

Изпълнили сме решението за Народното събрание, първите 6 точки са изпълнени, 7-ма не е, защото там се казва, че трябва да се опреснят складовите наличности, допълни Стоянов. "В момента се подготвят договори, които трябва да бъдат изпратени на предприятията за опресняване на наличностите“.

Относно заместващите платформи министърът каза: "Получихме една оферта за платформи, но няма да я приемем, защото изисква голям финансов ресурс. Не сме се отказали. Продължаваме да работим и да водим преговори с Франция, Швеция и др.

За решението на Путин да замрази участието на Русия в стратегическите оръжия, Стоянов каза, че се надява това да не е поредната заплаха на Русия. "Надявам се разумът да надделее. "Към момента Министерство на отбраната не отчита опасност Русия да използва ядрено оръжие, но това не не означава, че ситуацията не ескалира.“

МиГ-29 имат ясна задача - охрана на въздушното ни пространство, категоричен е Стоянов. "Ние продължаваме да си изпълняваме задачата по air policing съвсем отговорно. Силите, с които разполагаме към момента са напълно достатъчни. Последният полет се е извърши на 13 фверуари.“