Негативните сценарии за българската икономика от липсата на газ, не се състояха. Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов, отчитайки дейността на Министерство на икономиката, на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Първостепенната задача беше подготовка на българската икономика, истината е, че тогава започнахме с това, гледайки какви са доставките на газ, заедно с екипа на Алексиев, август месец чертаехме схеми коя индустрия първо ще затвори, коя втора и коя трета“, допълни той.

Ние като Министерство на икономиката провеждахме анкета с бизнеса кой ползва газ, на какво може да мине, колко би струвало и т.н., заяви Стоянов. "Наистина може би за някои сега, когато го говорим, звучи като някакви крайни и негативни сценарии. Но много съм доволен, че на база на работата на колегите от Министерство на енергетиката, негативните сценарии за българската икономика не се състояха. Днес дори не става дума ще има или няма да има газ. Цените за декември и януари са над 20% по-ниски, отколкото бяха през лятото, горивата са по-ниски, инфлацията успя да се задържи. Без да звучи като някаква хвалба, по-скоро считам, че е успех за България как се справя до момента с кризите, които ни заобикалят.“

Участвахме и в преговорите с "Лукойл“, цените бяха много високи, както знаете, допълни Стоянов. "Това беше компания, която не плащаше данъци в България – от една страна свръхпечалби, от друга страна ниски данъци в България. Всички знаем какъв е резултатът – успяхме, след много сериозни преговори, компанията премести икономическата си дейност в България, декември месец платиха 90 милиона лева в българския бюджет.