В сектор "Туризъм" работят над 27 хил. компании. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на Годишните награди на Министерството на туризма, информира пресцентърът на Министерството.

По думите му секторът вече се възстановява, като са достигнати нивата от преди ковид-пандемията. "През последните 2 години научихме тежки уроци и трябваше да преминем през поредица от кризи. Едно от най-важните неща, в които се убедихме е, че инвестициите в иновации и дигитализация могат да се изплатят най-бързо и са тези, които ни правят конкурентоспособни“, подчерта Никола Стоянов.

Той коментира още, че туризмът е много важен отрасъл за българската икономика, а успехите се дължат на положените труд и усилия на заетите в него, които министър Стоянов определи като едни от важните ни посланици зад граница. Той поздрави министъра на туризма Илин Димитров и екипа му за свършената работа през последните месеци, както и компаниите за все по-добрите резултати, които отчитат.

Икономическият министър връчи наградата в професионална категория "Иновации“ на фирма "Travel Line Bulgaria“ за "Bulgaria RoomMix Innovation 2022“ – иновация, създадена за ново ниво на технологичните възможности за по-висока ефективност на местата за настаняване.

Годишните награди в туризма се провеждат за седма поредна година. На церемонията присъстваха президентът на Република България Румен Радев, народни представители, министри, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации, медии и др.