Общата стойност на бруто капиталообразуването за 2021 г., което включва всички инвестиции от български и чуждестранни компании у нас, е над 18,4 млрд. лева. Данните показват ръст на БВП от 7,6% спрямо предходната година или 104,8 млрд. лева. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията за връчване на наградите в конкурса "Мистър и Мисис Икономика". Той допълни, че българският бизнес е адаптивен и е изградил умения и капацитет не просто да оцелява в кризите, но и да продължава да се развива въпреки тях, съобщиха от Министерството.

"Данните за инвестициите са още един индикатор, който показва, че българските компании са смели, устойчиви и търсещи още по-добра реализация“, подчерта министър Стоянов и поздрави предприятията за последователния им труд през годината. "Трябва да бъде отдадено внимание и на тези, които намират иновативни решения, превземат нови пазари и отчитат успехи, там където редица други се провалят“, каза още икономическият министър.

Министър Стоянов връчи наградата в категория "Мисис Икономика“ на Зарина Генчева, управляващ директор на "Моушън Артс“ (дружества с търговска марка Метрореклама, Билборд и Транспортна Индоор и Аутдоор Рекламна Асоциация – общо с над 500 служители). "Ролята на жените мениджъри е ключова за постиженията на икономиката и предприятията ни и това се потвърждава все повече през последните години“, заяви министърът.

Конкурсът "Мистър и Мисис Икономика“ се провежда за 32-ра поредна година. Събитието се организира от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание "Икономика“. Участие в тазгодишната церемония взеха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на електронното управление Георги Тодоров и др.