Има искания от украинска страна не само за различни боеприпаси, има искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Това каза по време на Комисията по отбрана в Народно събрание служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Има искания от украинска страна не само за различни боеприпаси има искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси ит.н. Няма нищо договорено към момента. Моето посещение в Украйна беше свързано с изпълнението на точка трета от решението на НС от трети ноември, в което се казва Министерски съвет в едномесечен срок да организира провеждането на преговори с представители на различни страни за евентуални заместващи платформи. Не е договаряно абсолютно нищо конкретно да бъде дадено на Украйна", каза министърът.

Министърът уточни, че, въоръжението, което ще се даде на Украйна, ще бъде съгласувано изцяло с парламента. 

"Това, което се дава на Украйна е в съответсвтвие с решението на НС. Всяко едно нещо, което предстои да бъде подготвено в съответствие с точка 3 от решението на НС от 3-ти ноември ще бъде уведомен парламента. За сега няма такава догвореност:, каза още Стоянов.

Министърът на отбраната каза още, че българската армия има нужда от модернизиране и че еждневно се следи ситуацията в Украйна - какви оръжия се използват, какви тактики се прилагат и т.н.

"Ежедневно следим какво се използва там като въоръжение. Това, с което разполагаме, е произведено далеч назад във времето и е необходимо не модернизация на съществуващото оборудване, а придобиване на ново, което да отговаря все повече на съвременните изисквания", заяви той.