Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните 5 месеца. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия. Той представи данни, които правят съпоставка на цените на горивата в няколко европейски държави за периода от август 2022 г. до момента. От тях е видно, че в момента, в който служебният кабинет поема управлението на страната (2 август), цените на дизеловото гориво и бензин А95 в България са били сходни с тези в Германия и по-високи от тези в Унгария. Днес горивата в страната са сред най-ниските в Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Данните категорично показват, че резултатите се дължат на националните мерки, а не на международни фактори. "Спадът в цените на горивата у нас е значително по-голям от другите държави в Европа, като в някои страни дори се забелязва задържане на цените“, коментира икономическият министър и показа графика, която съпоставя темпа на намаление в 7 държави в Европа. "При съпоставката сме включили както страни-членки на ЕС, така и държави извън Съюза, за да избегнем политически коментари. Данните са категорични и са плод на всичко, което бе направено в сферата на енергетиката и икономиката през последните месеци“, подчерта Никола Стоянов.

На 2 август 2022 г. средната цена на литър дизел е била 3,50 лв., а днес тя е 2,93 лв. При бензина намалението е още по-сериозно - от 3,34 лв. в деня, в който служебният кабинет поема управлението на 2,59 лв. към днешна дата. "Тези числа показват спад от 15% в цената на дизела и над 20% за бензина“, обясни Никола Стоянов.

Икономическият министър припомни, че на този фон са предприети мерки така че "Лукойл“ да започне да плаща данъци в страната, а от получените допълнителни средства в бюджета предстои да стартират мерки в подкрепа на хората. "Нашата цел бе да запазим отстъпката от 25 стотинки на литър гориво докато сме готови с новите мерки и финансово бяхме обезпечили това, защото разбираме, че всяка помощ е ценна за хората в толкова сложна икономическа ситуация“, обясни още министър Стоянов.