"Близо 1200 военнослужещи са на терен и са в помощ на хората от началото на бедствието в Карловско на 2 септември. Средно на ден в разчистването и възстановяването се включват над 120 военнослужещи от 61-ва бригада и двете авиобази в Граф Игнатиево и Крумово, както и курсанти". Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването на  бТВ "Защо, господин министър?“, днес, 11 септември. "Армията е там, където има необходимост от нея“, изтъкна той, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

По думите му, реакцията на държавните институции по отношение на бедствието в Карловско е била адекватна. "Оказването на помощ в тази тежка ситуация върви по всички линии, с евакуация и спасяване в деня на бедствието, впоследствие с тежка техника, разчистване, възстановяване на големите щети. Във всичко това армията присъства от първия ден, съвместно с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ и другите служби", подчерта той. 

"Над 500 военнослужещи в момента изпълняват задачи по охрана на границата, съвместно със служители на ГД "Гранична полиция“. Армията е там не за първи път, ние не сме прекъсвали присъствието си на граница, нашите военнослужещи познават чудесно терена. Така усилваме и подпомагаме действията на "Гранична полиция“ и Министерството на вътрешните работи“, на които е основната отговорност по охрана на границата', подчерта министър Стоянов. В охраната на държавната граница са включени военнослужещи и техника от различни военни формирования. Логистична група от военнослужещи следи и възстановява целостта на преградното съоръжение, когато се констатират нарушения. "Пробиви се правят, предимно от мигрантите, имаше отнесени участъци от природни стихии. Постоянно възстановяваме целостта му. В сравнение с лятото на миналата година, сегашното състояние на оградата е много по-добро“, посочи той.

"Сегашното ръководство на Министерството на отбраната прави всичко възможно да бъде удължена експлоатацията на самолети МиГ-29 поне до края на 2023 г.", съобщи министър Димитър Стоянов. Има финансови ресурси за това. "В момента наличието на изправна авиационна техника е единствено и благодарение на инженерно-техническия състав от авиобаза Граф Игнатиево, дължи се само на техните знания и възможности“, подчерта той и допълни: “Имах среща с полския министър на отбраната и с министъра на отбраната на Словакия. Засега разговорите с Полша вървят в добра посока – надявам се в краткия мандат, който ни остава, да постигнем да ни доставят авиационни двигатели. Говорил съм да закупим шест плюс два двигателя и да удължим живота на нашата авиационна техника поне до края на 2023 г.“ Той отбеляза, че подготовката, която бойните пилоти водят в момента, е крайно недостатъчна и с тези двигатели те ще могат да водят по-интензивна летателна подготовка.

По думите му компенсации за забавянето на доставката на първите осем самолета F-16 страната ни няма да получи, тъй като обстоятелствата се определят като "форс мажор“. Отстъпка ще има в цената на вторите осем самолета, ако се вземе решение за тях.

Министерството на отбраната има инвестиционна план-програма, която сочи, че 12 са най-необходимите проекти в модернизацията на въоръжените сили. "За съжаление, нагаждаме нашите бойни способности спрямо наличните финансови средства, а не би трябвало да е така. Убеден съм, че имам подкрепата от Министерския съвет и се надявам инвестиционната план-програма в рамките на 6 – 8 милиарда лева да влезе в следващо Народното събрание. Цените растат с всеки изминал ден, ако се забави реализирането на проектите, те поскъпват“, коментира министър Стоянов.

На заседанието на Контактната група за оказване на отбранителна помощ на Украйна, което се проведе през седмицата в американската авиобаза "Рамщайн“, министър Стоянов е съобщил, че България предоставя хуманитарна помощ на Украйна и дистанционно обучение на украински военнослужещи в наши висши военни учебни заведения. Подготвя се изпращане на нова пратка медицински пакети в помощ на украинската страна.