Пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти няма. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на отбраната от НАТО.

"15 страни подписахме писмо за намерение за създаване на т.нар. щит на европейското небе - система за противовъздушна отбрана. Тя е в пълен синхрон с желанието на ЕС да провежда общи обществени поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото за намерение, надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива", каза Стоянов.

Подобни системи има в САЩ и Израел, посочи министърът. Желанието на европейските партньори е системите да бъдат произвеждани в Европа. България също може да има участие - със софтуер или механика, но това тепърва ще се уточнява.

На срещата с министрите не е коментирана темата за замесването на България във взривяването на Кримския мост.

"Втората важна тема бяха операциите на НАТО и ЕС - потвърдихме нашето участие в мисиите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме в мисията в Алтеа, тъй като имаме 100 военнослужещи там и тази мисия трябва да бъде продължена, но за това трябва резолюция на ООН, която очакваме през ноември", каза още Димитър Стоянов.