Регионалният министър Иван Шишков е обезпокоен от напрежението в Омуртаг заради продължаващия от години режим на водата в града. Арх. Шишков покани на спешна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството във вторник всички заинтересовани институции от областта, с които да разговаря и да се намери най-доброто решение, което може да успокои хората в Омуртаг, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Срещата ще се състои на 29 ноември, в 10,30 ч. в МРРБ и на нея ще присъстват областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ефрефов, изпълнителният директор на ВиК Холдинга Ирена Георгиева, управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртак"

Припомняме, че граждани на Омуртак заявиха, че ще блокират международния път София-Варна, при разклона за Омуртаг.

Причината е, че омуртагчани бедстват вече 4 месеца без течаща вода, но не получават никаква намеса на държавно ниво, за разрешаване на кризисното положение.

Исканията на хората са спешно и пълно финансиране от МРРБ за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града и пълен широкоспектърен анализ (поне 30 години назад) от държавата, на водоснабдяването на община Омуртаг, след което - изготвяне на стратегия, на държано ниво, за осигуряване на функционален, дългогодишен и устойчив допълнителен водоизточник за гр. Омуртаг, както и директен, пряк надзорен контрол от държавата на усвояването на средствата и извършващите се в момента проекти и бъдещи такива на реновация на мрежата и на проекти, свързани с водоснабдяването на Омуртаг.

Ден по-рано, на 25.11.2022 г., гражданите на града, проведоха протест на площада в Омуртаг.