Приоритет при управлението на ГЕРБ е било говоренето, но не и планирането на пътища. До сега не е правена цялостна концепция за развитие на пътната инфраструктура в България и това е основен проблем. Катастрофите стават не само, защото пътищата не са в добро състояние и защото шофьорите не спазват правилата, но и защото няма достатъчно магистрали и скоростни пътища да поемат все по-голямото движение. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването "Въпросите“ на ТВ1.

Липсата на проектиране е основният проблем и при строителството на автомагистрала "Хемус“, припомни регионалният министър и отново обясни, че проекти е имало само за участъци 1,2 и 3. Лотове 4, 5 и 6 са били в етап на проектиране и одобрени Подробни устройствени планове, а предишният служебен кабинет е завършил отчуждаването на имотите по тях.

"Още тогава направихме проверки на място и установихме започнато незаконно строителство по тези участъци, оказа се и че за някои лотове дори няма трасе“, коментира още министърът. Затова сега усилията на ръководството на МРРБ и АПИ ще бъдат насочени към намиране на законов начин за узаконяване на направеното незаконно строителство на лотове 4, 5 и 6, а другите – 7, 8 и 9-ти лот да се планират. Идеята е незаконното строителство да се обяви за търпимо, така че да не се събори всичко, направено до сега, стана ясно от думите на архитект Шишков.

По повод коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за връзка с партията министърът отговори, че никога не е бил член нито на ГЕРБ, нито на друга политическа сила.

"Той е объркал понятието община и партия“, обясни Шишков и допълни: "Никога не съм бил под партийна протекция, бил съм главен архитект при кметове от различни политически сили. Относно трагедията с детето – стана ясно, че не съм подписал документа, а там е било извършено незаконно строителство.“



В интервюто регионалният министър опроверга слуховете за закриване на Българския ВиК Холдинг: "Никой няма да го закрива, напротив - ще оптимизираме щатовете“, каза той и допълни, че в голяма степен цената на водата е вдигната, не заради холдинга, а защото именно той не е използван. Идеята е капацитета и средствата от тази структура да се използват за подпомагане на общински ВиК проекти, където има нужда местната власт, подчерта министърът.

Той съобщи още, че друга идея, върху която ще се работи е ВиК дружествата да си осигурят производство на електрическа енергия самостоятелно, като така се очаква цената на водата на някои места да падне.

В хода на разговора архитект Шишков припомни и казуса с водата в Бургас, където заради закупени от ВиК Бургас за 20 млн. лв. тръби сега цената на водата ще бъде много по-висока и тази инвестиция ще трябва да се плаща от жителите на Бургас, а тръбите вече година и половина стоят неизползваеми в нива до с. Медово. Според министъра инвестицията не трябва да е за сметка на хората, а е можело да бъде направена от държавата или да бъде подпомогната от ВиК холдинга.