"Не трябва да е новина това, че сме пуснали движението в тунел "Витиня“, а че са готови всички магистрали в България. Хората трябва да започнат да живеят и да се придвижват по нормален начин.“

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на телевизия България он еър.

"Държах ремонтът на тунела да бъде завършен преди празниците, за да пътуват хората нормално поне в тази част и да няма тапи, да се движат без проблеми“, подчерта министърът по повод завършилия ремонт на тунел "Витиня“ на автомагистрала "Хемус“.

"Смених ръководството на "Автомагистрали" и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата, защото беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време“, обясни още министърът и добави, че в участъкът ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили, което е добре за бизнеса. Той е категоричен, че така трябва да се работи в България - когато се прави ремонт той трябва да е планиран и с ясен краен срок за завършване.

В студиото регионалният министър подчерта, че сред най-сериозните проблеми в страната е, че не са изградени повече от половината магистрали, от които имаме нужда. Причините за това според него са няколко: няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза - без трасета, без ОВОС. "Голямо говорене и малко проектиране“, обобщи Шишков. Другият проблем е начинът, по който се финансира строителството на магистралите.

"За да построим всички необходими магистрали ще ни трябват около 20 млрд. лв.“, каза министърът и отново призова политиците да помислят, кои аутобани може да бъдат построени от държавата и кои – да бъдат отдадени на концесия.

"Вината за липсата на магистрали е на политиците. Но и не можем да похарчим всички пари за аутобани, а искаме да живеем нормално. Затова трябва да се промени планирането и да се помисли за финансирането – частично от държавата, частично на концесия“, смята Иван Шишков.

"Успяхме да придвижим напред строителството и на магистралата Русе – Маказа“, информира регионалният министър и изрази надежда в средата на следващата година да стартира изграждането на два участъка от нея и да се възложи проектирането на цялото магистрално трасе до Маказа.

"Следващата година имам идея да възложим за проектиране всички тези магистрали, за които си говорим, че ги няма“, заяви министърът.

До края на януари трябва да бъде приключен анализът на мерките за доизграждането и на магистрала "Струма", стана ясно от думите му, като се очаква да има ясна стратегия до май месец следващата година и да има разрешително за строеж на определен участък.

За девети лот на магистрала "Хемус“ вече е намерено решение, в най-скоро време ще се одобри Подробния устройствен план; решени са проблемите и с лотове седем и осем, които също до няколко месеца ще имат одобрени ПУП-ове, отчете Шишков.

В интервюто министърът съобщи, че и обходът на Бургас е почти готов и ще бъде пусната временна организация на движението по празниците, за да се улесни трафикът. Проблем обаче се оказват кражбите на осветителните тела по трасето. Строителите не смеят да сложат лампи, докато не бъдат включени в електрическата мрежа, за да не ги откраднат.

Добра новина има и за хората, желаещи да санират жилищата си, стана ясно от думите на регионалния министър. МРРБ официално отвори процедурата за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищния фонд – първи етап. На сайта на ведомството са публикувани Насоките за кандидатстване по процедура, а общият размер на средствата е 1 129 881 600 лева с ДДС.

Mинистърът алармира, че проблемите във ВиК мрежата стават много големи.

"Канализационната мрежа на България не е в по-добро състояние от това на пътищата“, каза Шишков и беше категоричен, че трябва да има държавна политика и държавата трябва да инвестира във ВиК мрежата.

"Ако ВиК дружествата ремонтират канализационната мрежа със собствени средства, цената на водата ще стане непоносима за хората“, предупреди министърът.