Акт 16 за интерконектора с Гърция, зелена светлина за инфраструктурни обекти, над 400 млн. лв. за общински проекти и старт на нова програма за енергийна ефективност. Това каза при отчета на работата на правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Съвместната работа с други министерства в мандата на служебния кабинет позволи успешното изпълнение на редица проекти. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на отчета за изпълненото в мандата на служебното правителство от 2 август 2022 г. до януари 2023 г.

МРРБ, заедно с Министерството на енергетиката и областни управители, осигуриха пускането в експлоатация, след издаване на Акт 16, на междусистемната газова връзка Гърция – България, отчете министърът. Той припомни, че са заварили демотивиран строител и един незавършен строеж и уточни, че обектът е проверяван много често, с много министри, които са помагали и съгласували. "Представих Разрешение за ползване от тази сграда на Министерския съвет, защото успехът беше на целия екип. Газът потече и ефектът, за който говорим, и за който можем да се похвалим, се случи по този начин. Успех за всички колеги. В първите дни станахме екип, кризите бяха толкова големи, че нямахме друга възможност", отбеляза с категоричност регионалният министър.

Осигурено бе зимното почистване на републиканските пътища и бе дадена зелена светлина за редица инфраструктурни проекти. Арх. Шишков напомни, че в този период са рестартирани подробните устройствени планове (ПУП), без които не би могло да започне строителството на важните за по-добрата свързаност и икономическото развитие на страната ни пътни обекти.

Определянето на автомагистрала Русе – Велико Търново за национален обект дава възможност за съкращаване на сроковете на отделните процедури и ускоряване на изпълнението. Одобрени са ПУП-овете и са подписани договорите с изпълнителите за първите два участъка от нея – от Русе до Бяла и обхода на град Бяла. Изпълнението ще е на инженеринг. Така докато се проектира, ще се направи и отчуждаването на имотите.

Одобрен е подробният устройствен план за последния участък от автомагистрала "Европа“ – между Сливница и Северната скоростна тангента на София.

Ускорено е изграждането на ключовия за развитието на Северозападна България скоростен път Видин – Ботевград. С решение на Министерския съвет бе дадено начало на отчуждителните процедури по трасето от Ружинци до Монтана. Проектът може да бъде завършен за три години.

Завършени бяха ремонтите на тунелите "Витиня“ и "Ечемишка“. Така движението по магистрала "Хемус“ бе пуснато и в двете посоки и трафикът за Коледа и Нова година бе значително облекчен, каза още министър Шишков. Със същата цел в експлоатация бяха пуснати 2,7 км от автомагистрала "Струма“ в отсечката Железница – Симитли по направлението София – Кулата. Изготвен е проект за укрепване на свлачището преди тунел "Железница“ на АМ "Струма“. Той ще бъде изпълнен на два етапа. Поет е ангажимент от строителя първият да бъде изпълнен за три месеца. Така движението през съоръжението ще бъде пуснато в посока София. Това допълнително ще облекчи трафика в района, каза също министърът. В експлоатация бяха пуснати 16,3 км от автомагистрала "Хемус“ между пътните възли Белокопитово и Буховци, посочи още той.

Арх. Шишков отчете още приемането на методиката за индексация на договори, които включват изпълнението на строително-монтажни работи. Съвместно с Камарата на строителите в България бяха разработени указания за прилагането ѝ. Стартирана бе процедурата за енергийно обновяване жилищните и нежилищните сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, чието изпълнение ще осигури заетост на строителния бранш. Обявени бяха насоките за кандидатстване по тях.

Съдействие бе оказано на Министерство на здравеопазването за реализацията на проекта за Национална детска болница в София. С активното участие на МРРБ бе намерен терен за изграждането на обекта. Проведени бяха преговори със собствениците и бе подписано задание за строителство. В кратък срок министерството процедира изменението на подробния устройствен план за терена. За успешната работа съдейства и областният управител на София - град.

С активната помощ на Министерство на финансите и в резултат от безпрецедентно решение на Министерския съвет, чрез бюджета на МРРБ над 400 млн. лв. бяха предоставени на общините за пътни и водни проекти, определени по напълно прозрачен начин, каза Иван Шишков.

След полученото от ЕК одобрение на Програма "Развитие на регионите“ над 3,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на българските региони в периода 2021-2027 г. Предвидени са инициативи за градско инфраструктурно развитие с акцент "зелени инвестиции“ на територията на десетте най-големи града в България. В регионите за планиране от ниво 2 ще се изпълняват проекти за интегрирано териториално развитие.